Rapport från Johan Klingberg v.16

Varierande väder bjuder på fint fiske

Torrsommaren 2018 gav jag mig själv löftet att aldrig någonsin gnälla över att det regnar. Sex år senare har jag fortfarande aldrig klagat över vare sig regn, snöfall eller fyllda bäckar och diken. Men nu är det nästan svårt att låta bli. Många av sjöarna svämmar över långt ut på stigarna. Nej, jag tänker inte klaga...vatten är det bästa vi vet och förhoppningsvis betyder det i år att strandzonerna får en välbehövlig återhämtning.

I veckan har det endast hunnits med ett fiskepass på Åsen. Slutarbetet med den kommande boken, Hökensås-flugfiskarens paradis, har krävt min fulla närvaro. Men mer om den vid senare tillfälle.

Fisket då, jodå, det blev riktigt lyckat måste jag säga. Efter rapporter om att Nordvattnet har varit bra under veckan tog jag med mig min flugfiskande pappa. Dock valde vi veckans blåsigaste dag med upp till 20 m/s i byarna. På plats vid sjön redan klockan sju sökte vi skydd från den sydliga vinden i sjöns söderände. Viken, som vi kallar Akvariet, mitt emot Fiskudden låg nästan helt i lä.

Pappa är knappast någon virtuos på flugkastning, men han lyckades ändå få ut flugan åtta-tio meter. Fiskar man med sjunklina och booby räcker det vanligtvis. Själv prövade jag den nya slomo-linan, en intermediate som stannar kvar bara ett par decimeter under vattenytan. Efter tio minuters fiske krokade pappa den första på en Cats whisker-booby, en ilsken regnbåge med ordentlig fart. Tio minuter senare krokade han på nästa, en stadig pjäs på 2,6 kilo. Måste säga att det var en av de vackraste bågar jag sett på länge, en riktig papegoja, som vi kallar de lekfärgade hannarna.

 Självklart gav jag upp intermediatefisket och bytte till den sjunkande linan med tillhörande booby. På andra försöket tog en livlig fisk alldeles utanför vegetationskanten framför mig. Därefter klingade huggsexan av och vi fick kämpa vidare mot de svåra kastvindarna. Gjorde ytterligare ett försök med slomo-linan, tillsammans med fjädermyggpuppor, svarta spiders och flicksländenymfer. Inte ett nyp. Under förmiddagen satte fisket fart igen och vi lyckade fånga ytterligare ett gäng fina regnbågar på den grön-vita boobyn. En härlig dag med svåra väderförhållanden, men oj sicket fiske vi hade!

Vattennivån är verkligen hög i Nord- och Sydvattnet, även i Enesjön förstås. För ett par år sedan gick det att nästan torrskodd knalla ut till Fiskudden, nu går vattnet till skrevet. Även bäcken mellan sjöarna är välfylld och det behövs inte mycket till för att det ska rinna över vägen.

Övriga rapporter

Fredrik Malmkvist, som bor på området, berättade att fisket i Södra Prinsasjön varit trevligt under den gångna veckan. Han själv fiskade under fredagen med flytlina och svarta iglar mot Gattet vid den östra sidan. Regnbågarna var verkligen på hugget, inte minst kvällstid. En lycklig fiskare gavs tipset av Fredde och återkom sedan överlycklig.

Lennart och Kristina Ottosson vistas på området frekvent. Den senaste veckan har de haft lyckosamma dagar i Nordvattnets söderände. Fisket har bedrivits med sinktip och svarta flugor med inslag av rött. Inte särskilt stora, gärna bundna på krokstorlek 12. De har även rapporterat om vakande fisk, ganska säkert har det då varit tal om extremt små tvåvingar motsvarande storlek 24-26. När Lennart prövade att placera sina flugor i vaken tvärvägrade de att nappa. Något för Dig som gillar en utmaning kanske?

Sammanfattningsvis har fisket under den gångna veckan varit bra. Fisk har satts ut i Enesjön och i Södra Prinsasjön, vilket dragit igång även den gamla fisken. Även Sydvattnet har varit lyckosam och är väl värda att pröva. Inga kläckningar ännu, annat än små tvåvingar. Temperaturen i Nordvattnet var under söndagen knappt fem grader.

Flugor och tekniker:

  • Flyt/sjunklina, med långa svarta iglar. Hemfiskade genom långsam handtvist.
  • Sinktipp, med Montana med rött thorax, samt Black Zulu.
  • Sjunklina och booby, Cats whisker samt Flytbaggen.

Sjöarna

Prinsasjöarna: Ny fisk har satts ut i Södra Prinsasjön. Fisket har under förmiddagar och kvällar varit särskilt intressant.

Lilla Havsjön: Har ännu inte riktigt kommit igång, förmodligen behöver vattentemperaturen stiga ett par grader före den svarar ordentligt.

Nordvattnet: Fiskar just nu otroligt bra i hela den södra sjödelen. Rapporter har kommit om rejäla fångster över tre kilo.

Sydvattnet: Den södra sjödelen längs uddarna har bjudit på stundtals bra fiske. Även i den norra delen har det fångats sporadiska fiskar.

Enesjön: Ny regnbåge har satts ut i veckan och du kan räkna med att sjön nu bjuder på goda möjligheter. Nyligen utsatt fisk brukar sprida sig snabbt, vilket gör att fisket längs samtliga kanter bör prövas.