Rapport från Klingberg

Här kommer en ny rapport från Johan Klingberg. Även om det blev ett bakslag under några dagar, trotsades detta av vissa hängivna fiskare. Läs om ett lite annorlunda vårfiske på Åsen.

Vinterlandskap på Åsen

April är verkligen månaden med alla väderslag. Dagarna före påsk lamslogs nästan hela regionen av en verklig snösmocka. Hökensås drabbades kanske hårdare än många andra platser med 50-60 centimeter snö. När helgen väl var över gick det liksom inte att hålla sig längre. Tankarna på hur hela området täckt i nysnö skulle se ut gjorde att jag tog risken.

Polaren Fredde var med på noterna, chansen att kunna fiska med snö upp till skrevet kändes som en spännande utmaning även för honom.

Precis som jag hade hoppats låg hela skogen djupt inbäddad och alldeles vitgnistrande. Strömbäcksvägen var plogad men att köra in på några andra vägar var knappast att tänka på. Vi bestämde oss för att testa de småsjöar vi kunde pulsa fram till, men tro mig det krävde en hjälteinsats och ett stort fiskesug.

När vi stannade upp på stigarna kändes tystnaden nästan öronbedövande. Så ovanligt nuförtiden att vistas i miljöer där inga ljud finns.

Fisket var ändå hyfsat bra, vi fick först någon enstaka på booby. Men när vi senare bytte till långa iglar, svarta eller motsvarande orangefärgade ökade nappvilligheten. På bara en stund krokade vi på ett helt koppel av ilskna regnbågar. Den ena var vackrare än den andra, somliga så tätprickiga att de nästan såg fräkniga ut.

Som avslutning, efter att vi kört fast på parkeringen, prövade vi Brandstorpaviken i Lilla Havsjön. Vi hade ett par känningar, men insåg snart att vi valt fel utrustning. Det är fortfarande en hel del bottenvegetation i viken och att fiska streamer med sjunklina är utmanande. Trots ett trögare eftermiddagsfiske tror jag att just den här dagen kommer att förbli en av årets toppminnen, tack vare den fantastiska miljön vi fiskade i.

Under söndagen var det så dags för nästa försök. Vännerna Gunnar och Tord hade kommit ner från Uppsala för några dagars fiske. De började dagen tillsammans med Stefan och Fredde i Södra Prinsasjön. Har själv gjort ett par försök där tidigare i år, men tycker att fisket varit svårt. Gunnar ville annorlunda och krokade snabbt dagens första vid Gattet. Efter ytterligare ett par känningar ville gänget vidare och vi anslöt tillsammans vid Sydvattnet.

Nu inträffade något mycket spännande, kanske en smula märkligt. Stefan, Fredde och undertecknad fiskade från ytan och vidare ner till botten med olika linor och olika flugor. Inte en känning hade vi. Medan Tord och Gunnar fiskade från en av uddarna och hade sina livs bästa fisken på området någonsin. Regnbågarna utanför där de stod visade sig genom snygga head & tail-vak, försiktiga sippvak, och snabba rörelser så att ytan skvätte. Om fisken nappade? Jodå, så till den milda grad att de båda herrarna turades om att kasta, fikade mellan fiskarna och i mitt tycke tog det hela ”vuxet”.

Jag misstänker emellertid att fisken därute inte alls åt, istället hade de samlats på grund av en lokalt gynnsam vattentemperatur och ett stundande lekbeteende. Oavsett anledning gav upplevelsen en indikation om vad fisket på Åsen just nu handlar om. Att hitta de platser där fisken samlats i större grupper. Lösningen kan då vara att fiska rörligt. Att helt enkelt kasta av en plats med några kast, flytta sig och testa nästa och nästa. Under eftermiddagen grodde en tanke om att pröva Havsjön med en stor igel. Höstfisket med sådana flugor fiskade i vikarna är galet bra. Men skulle samma fenomen även gälla för vårkvällarna? Tro mig, jag fiskade av platserna så noga jag kunde med flytlina och en stor svart igel. Först inne i Brandstorpaviken och sedan i Vassviken. Första timmen bjöd inte inte på så mycket som ett enda litet nafs. Men när klockan började dra sig mot halvåtta kom en snabb stöt. Nästa kast lyckades jag kroka en för årstiden riktigt stark båge. Precis som man kan hoppas på så här års var det en riktigt vacker och fisk, nästan helt blank.

Fisket på området varierar, hittar du grupper av fisk kan du få ett drömfiske. Men det gäller att ha tålamod, pröva många platser, tekniker och flugor. Inget är självskrivet, men en sak kan jag lova. Gör du ett besök kommer du att få njuta av en symfoni av fågelkvitter, svävande ormvråkar och en i övrigt fantastiskt vacker och vårlik natur. Förresten såg jag i dag årets första vitsippor!

Skitfiske// Johan Klingberg

Sjöar

Sänksjön

- Börjar fiska bättre och bättre, västra och den södra sidan är klart värt ett försök.

Sydvattnet

- Grupper av fisk samlas på liten yta, det gäller att hitta dessa. I övrigt fiskar sjön normalt hyfsat väl med bottennära flugor.

Nordvattnet

- De rapporter jag nåtts av säger att den södra änden varit bäst, Fiskudden och Akvariet.

Södra Prinsasjön

- Märkligt lite fisk i Parkeringsviken än så länge. Däremot har enstaka fiskar fångats på sidan upp mot Gattet.

Enesjön

- Delvis trögfiskad under veckan, men jag tror det mest är en tidsfråga innan områdets näst största flugsjö vakar till liv på allvar.

Lilla Havsjön

- Här gäller det att precis som alltid träffa rätt. Under en av kvällarna i veckan vakade det hyfsat i sjön. Under söndagen syntes inte en enda fisk. Oavsett gäller det att ha tålamod och fiska av de klassiska platserna noga och med tålamod. Fisken finns där och förr eller senare tar den.

Flugor

  • Booby, vit
  • Zonkers, svarta och orangefärgade
  • Flicksländenymfer