Sista rapporten från Johan Klingberg 2022

Här kommer sista rapporten från Johan Klingberg för året. Passa på att ta del av tips för det sena höstfisket som Johan presenterar och sedan ser vi fram emot nya rapporter 2023.

Storfiskar på svarta streamers

För egen del har det inte blivit särskilt mycket fiske den senaste tiden. Ett par försök har gjorts, men det då har det varit tal om ett par eftermiddagstimmar efter jobbet.

Senast försökte vi i Bastasjön under sen eftermiddag. Jag hade hoppats att det fina skymningsfisket med svarta iglar längs Brantkanten skulle hålla i sig ett tag till. Men trots ett tappert försök och många kast resulterade kvällen endast i en enda försiktig dragning. Katten vet varför, det brukar ju annars vara en bra taktik så här års.

Tvärt om har många andra besökare haft ett fint fiske i områdets sjöar den gångna veckan. Havsjön har stundtals varit riktigt bra, inte minst med svarta eller olivfärgade streamers. Lennart och Kristina Ottosson hade exempelvis ett mycket fint fiske från pontonbryggan med svarta streamers fiskade med intermediatelinor. Flera av fiskarna vägde kring modiga tre kilo och bjöd på hård kamp ända in till bryggkanten. Stora Vassviken har också stundtals varit lyckosam även under dagtid, alltså inte enbart under sena kvällar som tidigare. Men se upp, det gäller att fiska med flytlina och inte allt för tunga flugor. Annars fins risk att flugan fastnar i de täta vegetationsbältena.

Enesjön och Nordvattnet har bjudit på varierande framgångar. Framförallt är det i den södra änden som många glada vittnesmål har talat om kanonfisken. Både streamers och nymfer i varierande storlekar och färger har fungerat. Daniel Smith som är en återkommande gäst från Göteborgstrakten lyckades bland annat landa en rejäl luns på 5,5 kilo! Vad som är märkligt denna höst är att det bottennära boobyfisket inte alls har varit lika framgångsrikt som förväntat. Metoden i kombination med en orangefärgad maraboustreamer brukar annars vara dödligt effektiv under senhöst. Men det är mycket som har varit annorlunda denna höst. Även hemtagningshastigheten vid traditionellt streamerfiske har förändrats. Tidigare, när vattentemperaturen krupit ner under sex grader, har en rappt hemtagen fluga väckt jaktlusten hos regnbågarna. I år har tvärtom en långsam, ibland extremt långsam, hemtagning fungerat bäst.

I Prinssjöarna, främst den södra, fångas det fortfarande en hel del fisk. Det framgångsrika flugvalet har där varit detsamma som i övriga området, svart, stort och rörligt. En skojig händelse upplevde några fiskare där under ett par förmiddagstimmar. Helt plötsligt började fisken vaka och lät sig luras på stora Streaking caddis och flytande Muddlers. De lyckosamma lurade flera rejäla lunsar på torrfluga, i november!

Strandgölen har varit relativt trögfiskad, åtminstone har det varit ett vanligt konstaterande bland flera. Men trots trögt fiske har det ändå landats några riktigt fina exemplar upp emot fem kilo! Det är kanske också en av anledningarna till det tröga fisket, stor fisk som inte alltid är så där huggvilliga som vi önskar. Men när det väl hugger glömmer vi snabbt bort timmarna vi lagt ner.

Det har varit både roligt och inspirerande att under hösten skriva dessa veckorapporter. Nu inträder snart december och för min del blir det allt glesare mellan fisketurerna. Dessutom vet vi alla att ett eventuellt vinterfiske kan vara svårt att förutse, ibland är det trögt för att nästa gång utvecklas till rena huggbonanzan. Säkert kommer det att bli några turer ytterligare, beroende på hur kyla och is håller sig undan. Därför blir det här min sista rapport för det här året. Kanske hörs vi igen till våren, man vet aldrig...

Stort tack för den här säsongen!!

Hälsning// Johan Klingberg         

Tags: