Tid för rekordfiskar!
Knappast någon som följer Hökensås nyhetssidor kan ha missat informationen om storfiskarna som nyligen sattes ut i Göl 39. Flera av dem i vikter mellan sju och åtta kilo samt en rekordfisk som på odlingen vägde hela elva kilo. ELVA kilo!
De stora klunsarna som sattes ut lagom till Halloween har väckt stor tilldragelse och många hoppfulla fiskare har prövat lyckan i den lilla tjärnen längs Nordvattenvägen. I skrivande stund finns samtliga storfiskar kvar, men det lär knappast dröja förrän någon lycklig fångstman kan stoltsera med ett för området nytt rekord.
Rekordfiskar talas det emellertid sällan om på Hökensås. Anledningen beror på att området aldrig har haft som ambition att saluföra sig som ett ”monsterfiske”. Nej, istället har målsättningen alltid varit att leverera ett så naturnära fiske som möjligt. Fiskar upp emot sex kilo fångas visserligen varje år, men det är sällan som dessa omnämns. Finns det då något nuvarande rekord kan man fråga sig. På hemsidan finns det inga rekordlistor att finna. Men det har förstås fångats några rejäla lunsar genom åren. Minns när jag själv tappade en koloss i Strandgölen under tidigt 2000-tal. Senare berättades det om en nyligen utsatt fisk på nio kilo. Den kom aldrig upp, förmodligen fick den en stillsam och naturlig död något år senare. Precis som i alla fiskeområden finns också på Hökensås rykten om stora fiskar. Men dessa har aldrig vägts in på en tillförlitlig våg och sedan registrerats. Den allra största regnbågen vi känner till vägde 8,2 kilo och fångades i Bastasjön, från Östes udde. Jag var själv på plats och kunde bevittna den stora honfisken med egna ögon. Kanske kommer vi i år att få en rejäl putsning av det gamla rekordet, tänk då vilken lycka att få titulera sig som rekordinnehavare!
I veckan har jag hunnit med ett par svängar till sjöarna. Mestadels har fisket då bedrivits i Havsjön samt en eftermiddag i Bastasjön. Den milda hösten gör det svårt att tro att oktober just har passerat. Men det kan också förklara varför vakfesterna längs sjöstränderna nu sakta börjar avta. Det har precis som man kan förvänta sig, varit ganska lite insekter åtkomliga för fisken. Men vissa regnbågar kämpar idogt vidare i sin jakt efter de enstaka sländor och landinsekter som fortfarande finns kvar. En handfull fiskar har setts vaka längs Havsjöns brantsida och vidare ner mot Ylvas stubbe. När vi fiskade där härom dagen lyckades vi lura ett par av dem att ta på en Mobil buzzer, samt på en liten Fluffy Nymph i storlek 18.
I Bastasjön väntar ett spännande fiske med iglar försedda med orangefärgade skallar. Där sker ungefär samma fenomen under kvällarna som i Havsjöns Vassvik. I Östes vik trycker det in fisk vid skymning. Vi fångade några av dem, ett par vägde säkert kring tre kilo. Starka är de också, den ena rusade ut med backingen tre gånger före den till sist kunde håvas.
Det ska dock erkännas att det har krävts många kast och många timmar för varje fångad fisk. Fisken verkar under allt längre perioder antingen vara ointresserade av att äta, eller så uppehåller de sig på andra djup än där vi presenterar våra flugor med flytlinor. Förmodligen är sjunklinefisket med Booby mest framgångsrikt för tillfället. Det menar åtminstone flera av de tillresta fiskare jag talat med under veckan. Det är november, vattnet börjar kylas av och fiskens aktivitetsperioder krymper för varje dag. Ska man då strunta i att fiska, är det alls någon idé att ens försöka? Självklart är det det. Just nu är det dessutom gott om relativt stor fisk i alla sjöar. Kommer du på rätt plats på rätt tid, ja då finns chans på säsongens finaste fisk!
Ungefär samma tendenser som i Havsjön och i Bastasjön har det varit även i de andra sjöarna. Några rejäla klunsar, över fem kilo, fångades i Strandgölen tidigt i veckan. I Nordvattnet fångas det fortsatt hyfsat med fisk, särskilt under eftermiddagar. Det är i den södra viken utanför näckrosorna som de flesta fiskar verkar ha fångats. Även Enesjön och Prinssjöarna har ett fortsatt spännande fiske. Tänker du bege dig ut på ett novemberfiske i närtid tänk då på att grynings- och skymningsfisket är klart bäst. Testa med iglar, Busar, getingar eller skalbaggar. Även fjädermyggpuppor i storlek 12 och 14 har närt en viss framgång.
Skitfiske// Johan Klingberg