Höstmörkerfiske

Hösten har slagit ett järngrepp om Hökensås och dagarna blir allt kortare. Med lite vemod kan vi konstatera att för varje vecka blir vi "bestulna" allt mer av dagsljuset, men inget ont som inte har något gott med sig. Johan Klingberg tar med oss på en runda på området och visar på hur de allt tidigare skymningarna innebär fantastiska fiskeupplevelser som hör hösten till. 

Intressant skymningsfiske!

Under den gångna helgen hade vi en trevlig kurs i Wahnlands regi i en av hyrsjöarna. Ett trevligt gäng som samlades från olika håll i landet. Fisket var fantastiskt bra både längs botten och på ytan. Bland de löv som samlats av vinden i en av grundvikarna patrullerade det gott om fisk som steg till skalbaggar och små nattsländor. Under kursen ägnade vi särskilt mycket tid för kastet, något som alla deltagare var intresserade av att utveckla. Det är nog drömmen för en kastinstruktör att få ägna så mycket tid åt att slipa på grundteknik, motdrag och långa skjut i framkasten. Bra blev det i alla fall och det var en minst sagt imponerande syn att se alla lägga ut sina långa kast i sjön senare.

Under söndagen kom rapporter om gott om besökare i Baltak. Inte så konstigt, fisket där har den senaste tiden varit fantastiskt bra. Nu vakar fisken från tidig förmiddag fram till sen skymning, vilket många uppskattar. Av den anledningen tog kollegan Anders och jag chansen till ett eftermiddagsfiske under måndagen. Det skulle vi inte ha gjort, för när vi väl kom fram öppnade himlen sig och regnet öste ner. Två fiskar såg vi vaka vid Kovadet, men det var också allt. Vid halv sex gav vi upp och satte oss dyngsura i bilarna och körde hem till värmen.

Här om dagen blev det istället ett besök till en av mina höstliga favoritsjöar, Bastasjön. Inte någon annan hade bokat några kort så jag och Håkan, min hund, gick där helt ensamma. Kanske bra, inte minst eftersom Håkan kan ha lite svårt att vara tyst...

Längs kanterna syntes inga spår av de tidigare så täta molnen av fjädermygg. Däremot fanns det ganska gott om större tvåvingar. Längs Brantsidan gick säkert 8- 10 fiskar och vakade med jämna mellanrum. Men oj så svåra de var att lura. Jag måste ha lagt minst hundra kast mitt framför dem, utan minsta reaktion. Efter att en av dem tillsist bitit i min Buse, gick jag vidare för att undersöka Vassviken. Tre fiskar visade sig genom sporadiska vak, men ingen av dem föll för mina flugor.

I går blev det ett försök i lilla Havsjön. Kom dit vid halv sex och hoppades på att höstfisket nu satt igång på allvar. Västlig vind gjorde kastandet inne i Stora vassviken svårt, men några fiskar bröt den vattrade ytan. En tappad fisk på en grå lättdressad Zonker, längs vasskanten blev resultatet under första halvlek. Därefter prövade jag under en kort stund Brandstorpaviken, en fisk föll till föga även där. Sista halvtimmen före totalt mörker ville jag pröva i samma vik som tidigare. Vid 18.30 drog det igång på ett sätt som bara kan ske i lilla Havsjön. I skydd av mörkret söker sig nämligen fisken in från frivattnet mot den grunda viken, så sker varje höst. Bäst är tveklöst en svart oförtyngd streamer, Zonker eller Woolly Bugger, fiskad långsamt strax under vattenytan. Det fungerade även denna gång, en magisk halvtimme följde med flera krokade och landade fiskar av hyfsad storlek.

I övrigt har jag mötts av rapporter från flera håll om ett lyckat höstfiske. Före jag går in på flugsjöarna vill jag först slå ett slag för Sänksjön. Några besökare från Göteborg berättade om ett fantastiskt kvällsfiske från den västra sidan, från sandudden. Stor fisk som dessutom visade sig mycket strandnära.

Bland flugsjöarna har Enesjön och Prinssjöarna fiskat riktigt bra under senaste veckan. Både fisket med Flytbaggar och booby har varit framgångsrikt, samt flytlinefisket med stora nymfer som Black Martinez och Woolly Bugger. Flera hyfsat stora fiskar har fångats, mellan 2,5- 3,5 kilo i en fantastisk kondition. Hade det inte varit för hullet över buken, hade de lätt kunnat förväxlas med gammal övervintrad fisk. Även ifrån Nordvattnet och Sydvattnet har det kommit rapporter om ett fint kvällsfiske med Busar, Peacock & Spider samt fjädermygg.

Fisket i området har verkligen peakat under den senaste veckan. Tänk dock på att det bästa fisket verkar ske i samband med skymning, i de grunda vikarna. Missa inte det!!

Skitfiske// Johan Klingberg