Höstfiske!

Vi har full höst i området och fisket börjar bli mycket intressant. I sjöarna är fjädermyggen igång ordentligt och det blir ett roligt alternativ till att fiska med landinsekter eller october caddis. Under ytan är regnbågen aktiv i jakt på flicksländenymfer eller iglar och har man busen i asken har man ett bra alternativ till de kläckande nattsländepupporna. I Baltk är det en fantastisk period som ligger framför oss. Vi bjuder här på Johan Klingbers veckobrev som berättar om höstfisket på Hökensås och en härlig tur i Baltak.

Baltak is on fire!

Sedan förra rapporten skrevs har jag ägnat nästan varje dag i området, mestadels genom jobbet men också för mitt eget höga nöjes skull.

I fredags arrangerade Patrik Johansson och jag kursen Höstflugan för 32:a året i rad. Med undantag för ett stopp under pandemin förstås. Årets kurs var välbesökt och deltagarna fick med sig många nya insikter både vad gäller kast, flugbindning och fiskestrategier. Ett härligt gäng som förgyllde helgen till en trevlig upplevelse på flera sätt. Fiskeaktiviteterna hölls i både Kvigsjön och i Lövsjön, två verkligt fina Hökensåssjöar som ingår bland hyrsjöarna. Visst, fisket med booby gick som vanligt alldeles lysande. Men för de flesta deltagarna var det ändå inriktningen av ett entomologiskt fiske som lockade. I båda sjöarna kläckte det under eftermiddagarna stundtals hyfsat med dammsländor, vilket borde anses som ganska sent. Förmodligen har årets relativt få frostnätter och ljumna dagstemperaturer dragit ut på kläckningen. Roligt var det i alla fall, för flera av deltagarna lyckades fånga bevisligen ätande fisk på imitationer av både nymfer, puppor och sländor.

Också i övriga området märktes sländkläckningarna av. Flera av områdets fiskare har rapporterat om hyfsade kläckningar av både dag- och nattsländor i flera sjöar. Nattsländorna har varit i mellanstorlek, 10- 15 mm långa, och ljust orangefärgade. Det är många som gillar att fiska i Enesjön. Det är inte alls konstigt att förstå, sjön är verkligen het just nu och levererar för det mesta. Vill du istället testa någon annan sjö, med mindre trängsel bör du testa Nord- eller Sydvattnet. I Nordvattnet har fisket från land stundtals varit riktigt bra under den gångna helgen. Det har främst varit i den södra änden, som bjudit på ett intressant streamerfiske. Platserna norrut, från mellanparkeringen har också varit fångstgivande, med gott om aktiv fisk på en meters djup. Några jag talat med hade under söndagen ett trevligt fiske med intermediatelina och svarta iglar. Dessutom verkar nu äntligen Lilla havsjön vaknat till liv på allvar. Några goda vänner fiskade där under helgen, helt utan trängsel och en hel del vakande fisk. Flugvalen i sjöarna har främst baserats på svarta iglar, rödbruna nattsländor och Busar.

I USA berättade några guider en gång för mig att en av älvarna ”is on fire”. Med det menades att älven för stunden fiskade extremt bra. Med det vill jag säga att Baltak is on fire! Oj oj oj vilket fiske som bjuds där just nu. Jag har besökt sträckan två gånger under veckan, en gång i samband med ett guideuppdrag också nu idag med eget fiske. Redan under tidig förmiddag ställde flera fiskar upp sig på mellandelen av sträcka två. Vad de åt gick inte riktigt att avgöra, men förmodligen var det de små, svarta bäcksländorna som lockade upp dem. I takt med att dagen övergick mot eftermiddag ökade vakintensiteten och jag är säker på att vi kunde räkna till ett femtiotal vakande fiskar längs sträcka två- fyra. Under eftermiddagen syntes allt fler nykläckta, olivfärgade, små baetis på ytan. Jag prövade först med en krokstorlek 14, med resultatet att fisken endast var upp och puttade på flugan. När jag senare bytte till en CdC- kläckare i storlek 18 tog de utan att tveka.

Under kvällen stod majoriteten av den aktiva fisken nära den västra kanten, under trädöverhäng och buskage. I vissa fall var flugan tvunget att placeras bara någon decimeter ut ifrån kanten för att fisken alls skulle se den. Jag fiskade först med 6X- spets, det känns mest logiskt med tanke på flugstorleken. Men det skulle snart visa sig vara alldeles för klent, två fiskar sprängde tafsen i den efterföljande rusningen. När jag bytte till 5X- spets gick det bättre efter krokning. Men långt ifrån lika många fiskar steg till flugan. Ingen fisk i världen vet vad en tafsspets är, men flugans sämre rörlighet gjorde fisken misstänksam. Minsta lilla dragg fick dem att vända precis under flugan.

Idag var det nog för min del årets bästa torrflugefiske i ån, hoppas nu att det håller i sig ytterligare några veckor. För så är det bara, selektiv och svårtrugad Baltakbåge, är en utmaning av högsta klass för varje torrflugefiskare!

Skitfiske// Johan Klingberg