Klingbergs veckorapport

Höstfisket har kommit igång ordentligt och Johan Klingberg ser hur möjligheterna till ett roligt torrflugefiske bara ökar och ökar. Ta del av Johans veckorapport och låt er inspireras till att vänta med att plocka undan torrflugeaskarna och istället prova på ett spännande torrflugefiske.

Höstligt torrflugefiske

Med handen på hjärtat, visst längtar vi väl alla efter ett bra torrflugefiske? Nymfer och streamers i all ära, men det väcks ett annat väsen inom oss när fisken vakar. Den här veckan har det blivit ganska många resor till både Baltak och till Hökensås. Dels har min fiskekamrat Ted Patlen från USA varit på besök under några dagar, efter ett uppskattat besök på flugbindarträffen Woodstorrt vid Edsån. Redan i Söndags tog vi oss tid för ett eftermiddagsfiske i Lilla havsjön. Efter några rapporter om trögt fiske var förväntningarna inte särskilt högt ställda. Men eftersom jag vet att fisken nu borde börja röra sig in mot kanterna under kvällarna, var vi tvungna att göra ett försök. Från Smithska udden syntes snart några fiskar långsamt kryssa ute på frivattnet, långt ut. Vi kämpade på, men det skulle dröja först till skymning som de första fiskarna kom tillräckligt nära för att kunna kastas på. Vid ett par tillfällen kom det in fisk som vakade frekvent, bara ett par meter i från land. Ted lyckades kroka en riktigt livlig rackare som tog på hans ”Fluffy nymph” i storlek 16. Före mörkret helt avbröt fisket hade också jag lyckats tappa en fisk på en stor buse.

Nästa besök till Åsen skulle dröja fram tills idag, då jag getts det fina uppdraget att guida ett härligt gäng i från Jönköping i Lilla havsjön. Fisket var fram till kvällen ganska trögt, inte mycket insekter på ytan och få vakande fiskar. Det mesta i flugväg testades men inte någon kände något napp. När skymningen gjorde entre kom det in några sporadiskt vakande fiskar i Stora vassviken. Antagligen var det de nykläckta fjädermyggen som lockade upp dem. Men oj så svåra de var! För mig tyder dessa två kvällar på att höstens efterlängtade torrflugefiske just har börjat. Nu gäller det att ligga i, för inte någon vill missa när det väl sätter igång!

Jodå, det hanns med två turer till Baltak mellan dagarna på Hökensås. I ån har torrflugefisket kommit längre och det är de små höstkläckande åsländorna som får fisken att vaka. Det är egentligen ganska märkligt hur så små och än så länge sporadiskt kläckande insekter kan få så stora fiskar att stiga. Vi stod länge och tittade, så plötsligt var det en fisk som steg framför oss. Efter en stund kom ytterligare en slända som snart försvann ner bland några mjuka vakringar. Vid ettiden drog fisket på sträcka två igång på allvar med säkert ett tiotal idogt vakande individer. Oftast stod de uppställda längs den västra sidan, under överhängen. Vid Kovadet har det trillat ner ett stort träd, vilket gjort att en tydligare mittström har bildats. I den strömmen vakade tre fiskar under en ganska intensiv period. Flugvalet verkar inte särskilt kinkigt, än så länge, små F-fly eller oliva dagsländeimitationer i storlek 16-20 tvekar de sällan inför. Förutom torrflugefisket erbjuder också sträcka två fortsatt på ett fantastiskt trevlig sajtfiske. Längs hela allén finns bra utsiktsplatser och fisken är nu mycket enkel att upptäcka. Missa inte strömmarna nedan Kovadet och vidare ner till början av poolen före Kashmirströmmen. Men se upp, närma dig kanten försiktigt, de står nämligen gärna längs den östra sidan där vi oftast fiskar ifrån.

Under eftermiddagarna från 15:00 till 19:00 har flera fiskar på sträcka tre satt igång att vaka i Ruinpoolens nedre del. De visar sig dock sporadiskt, men ändå tillräckligt frekvent för att förr eller senare stiga till en liten torrfluga. Vi lyfte flera av dem på små fjädermygg och löjligt små Peacock & Spiders. Tror den sista Ted krokade av tog på en fluga i storlek 26. Okej, så små flugor behövs ännu inte. Men testa gärna en Flashmygga eller en kläckande myggpuppa i storlek 16- 18, dem har fisken gärna stigit till hittills. Förutom sträcka två och tre är det även läge att göra ett försök på sträcka fyra. Gott om fisk har tagits där nere, både på streamers och på små torrflugor. Fisken står under trädöverhängen, låter du flugan svepa in där är chansen stor att någon av åns ”gamla” fiskar tar den.

Ja, fisket står och väger just nu. Men jag är helt säker på att de senaste dagarnas spännande torrflugefiske både på Åsen och i Baltak precis har startat!

Skitfiske// Johan Klingberg