Lägesrapport v.23 och viktigt meddelande!

Det är en hektiskt tid här på Åsen och vid alla våra vatten, vi har varit dåliga med uppdateringar.. Det ber vi om ursäkt för!

Så här kommer en liten uppdatering.

Hökensås:

Vi gick från en ganska kall vår till högsommarvärme på ett par dagar, det påverkar både kläckningar av insekter och givetvis då även fisket.

Fisket gick från tidigt vårfiske till sommarfiske direkt. Sommarfiske för oss är att man väljer att fiska på dom svalare timmarna på dygnet. Tidiga mornar och sena kvällar/nätter när fisken får en mer trivsam temperatur. En liten "regel" är att fiska innan 08:00 på morgonen och efter 20:00 på kvällen, men ingen regel utan undantag..

Ibland kan fisket komma igång riktigt bra under vissa stunder mitt på dagen också. Men oftast har man framgång när man söker fisken djupt och når det lite kallare vattnet om man fiskar på dagen. Powerbait och bottenmete, låta draget sjunka lite extra.. Och är man flugfiskare så kan man fiska lite förtyngda flugor med lång tafs eller gärna sjunklina med flytande flugor. 

I skrivande stund så kläcker det lite allt möjligt här på Åsen. Nattsländor i varierad storlek, allt från Grandis (STOR) till dom allra minsta. Det pågår fortfarande kläckning av Vulgata(sjösandslända) dock är det nog lite på upphällningen, men absolut fortfarande aktuellt. Vassländor syns fortfarande och snart kommer säkert småttingarna Dammslända och Caenis igång.

 

Baltak: 

Det har varit en lite "svajig" vår i Baltak, regn som gjort att vattnet stigit för att sedan sjunka igen. Det gör givetvis att fisket blir lite knepigare, fisken byter gärna lite ståndplatser när vattennivån ändras. Så man får fiska aktivt och med fantasi för att få bra fiske. För fisket har varit fantastiskt bra om man prickar "rätt".

Det har kläckt/kläcker fortfarande gula forssländor, åsländor, Danica och nattsländorna är igång. Så det är alltid bra att ha en "fullmatad" flugask så man är beredd på det mesta. Men så är det givetvis samma som här på Åsen, mest aktiv fisk får man oftast tidiga mornar och sena kvällar (fisket är ju stängt 24:00 -06:00 så nattfiske är förbjudet). Kvällarna är oftast bäst om man vill ha lite härligt torrflugefiske! 

Men givetvis om man söker fisken djupt på sina ståndplatser under dagen så kan dom sällan motstå en fin nymf eller en saftig streamer! 

 

Och sist men inte minst, ett viktigt meddelande!!!

Vi avråder starkt från c&r från och med nu och tills det blir svalare i vattnet!

Yttempen är runt 20 grader, fisken kan verka pigg när den återutsätts.... MEN! Mjölksyrehalten är som högst hos fisken ett tag efter drillning och den dör oftast om mjölksyrehalten blir för hög för fisken i det varma vattnet!

Passa på att lägga en fisk på grillen eller laga en fantastisk måltid på fisken ni fångar! Njut av naturen och våra fina omgivningar, det är en fantastisk tid för detta just nu! 

Har ni frågor eller funderingar så tveka inta att höra av er till oss! Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Tel. 0502-23000

Somriga hälsningar från personalen på Hökensås Sportfiske AB!