Åsandsländan kläcker i ån...eller?


Glädjande nog trodde vi att vi såg de första åsandsländorna, Ephemera danica, i ån Tidan igår vid vår sträcka i Baltak.

Idag, onsdag 22/5, så började det efter lunchtid kläcka ett nytt gäng. Vi kan alltså konstatera att nu är det äntligen igång.


Men.... Det är inte åsandslända utan en sjösandslända på bilden! Uppenbarligen har vi sådana i ån också. Vi kan i alla fall inte riktigt se vilket vattendrag i närheten den här skulle komma ifrån annars. Det är en Ephemera vulgata på bilden med 100%s säkerhet.

Någon i lokalbefolkningen som skulle kunna ge ett troligt vattendrag denna kommit ifrån, om den inte just levt och kläckt i ån?

Det här kräver vidare insektsinventeringar känner vi... Det är förstås spännande att även vi i personalen kan upptäcka nya saker i våra egna vattendrag. Det är inte bara alla glada gäster med granna fångster som gläder oss, även sådana här saker gör vår arbetsdagar extra rofyllda. 

Oavsett vilket så kan vi nu alltså erbjuda det absolut finaste torrflugefisket som finns på både forssländor, åsländor och sjö/åsandsländor som kläcker samtidigt just nu. En del små nattsländearter har också dykt upp, samt även bäcksländor.

Det ser ut att kunna bli en kanonhelg för er som passar på att pricka in årets första förhoppningsvis fina sandsländefisken i ån!

 
 Publicerat: 2019-05-22

Tags: