Vinterisar med fina fiskemöjligheter

Nu börjar isarna att bygga på ordentligt och vi kan faktiskt konstatera att allt verkar gå mot en riktigt fin vintersäsong och möjligheten till isfiske. Situationen med en kombination av kyla och lite snö gör att vi i dagsläget har isar på ca 20 cm överlag på våra sjöar. Observera att det fortfarande kan finnas avvikelser där is-tjockleken är betydligt mindre, så full säkerhetsutrustning med isdubbar och ispik samt flytoverall är ett säkerhetskrav för att beträda isarna. 

Under nästa vecka kommer vi att påbörja kalkning av sjöarna på Hökensås. Det är drygt 20 ton kalk som för hand sprids ut på isarna, en tung men mycket viktig åtgärd för att bibehålla ett bra PH som gynnar allt levande i våra sjöar. Kalkningen sker från fyrhjulning vilket innebär att långa kalksträngar kommer att ligga ute på isarna. För att inte förstöra sitt isborr är det viktigt att alla observerar dessa kalksträngar och inte slöar skären genom att borra i dem. 

En annan fiskefrämjande åtgärd som vi gör är att halma vattnen med kornhalm. Kornhalmen stävjar algtillväxten i vattnen vilket motarbetar att sjöarna växer igen under sommarperioden. Vi visar några bilder från Tiveden där halmningen har kommit igång. Vi vill även visa på en fin fångst från Hanesjön där regnbågen verkligen var på hugget under veckan.

Välkomna till våra vatten och en härlig dag på isarna, men glöm inte att alltid tänka på säkerheten.