Rapport från fisket vecka 21

Vi fick ett mail från ett av våra återkommande fiskesällskap, Bengans Vänner, som av tradition valt att fiska en vecka på våren på Hökensås återigen förra veckan. 

Den här gången blev fisket starkt påverkat för gänget (precis som för övriga av våra fiskegäster under den gångna veckan) av de otroligt höga vattentemperatur vi fått i sjöarna, för att vara maj månad. Temperaturerna ligger uppemot 20-22 grader i yttemperatur och cirka 1,5 meter ner är vattentemperaturerna mellan 16-19 grader, beroende på vilken sjö det gäller. Den värmeutveckling vi haft i vattnen är rekordartad på åsen den här våren. För att ge er en bild av detta kan vi betänka det faktum att man kunde gå på isen tvärs över vår största fiskesjö Nordvattnet för mindre än sex veckor sedan..! Daniel, i vår personalstyrka, pimplade rentav på Vätterns is den 14onde april! Det känns för oss förstås smått surrealistiskt att vi nu redan fått badtemperaturer i våra sjöarna, något som starkt påverkat fisket och såväl insekts- som djurliv starkt den här våren. 

När det gäller kläckningarna av sjösandsländor så har det handlat om sena kvällar i de flesta av sjöarna. Igår hade vi exempelvis sena kläckningar i Enesjön och Sydvattnet, som började först efter 20:00 på kvällen. Lite strökläckare har förstås kläckt även tidigare under dagen, men peaken har alltså skett nästan i samma veva som kvällens spinnerfall inleds (på de dagsländor som kläckts dagen innan, förstås). 

Nåväl, åter till mailet från Bengans Vänner:

"På plats igen… Så har vi åter varit på Åsen!

I vecka 21 checkade vi in för vår resa no 53. 1992 var vi här för första gången. Tiden går fort, en del har hänt med våra kroppar men också med vår fiskekunskap. Vi fiskar mindre men det hugger mer;)

Denna vecka blev väldigt annorlunda då högsommarvärmen gjorde att vi i princip bara var vid vattnet på kvällarna. Det blev då fokus på flytringsfiske i Sydvattnet.   Undantaget var torsdagen då vi bokat upp Strandgölen för heldagsfiske för att fira vår lagkapten Calle som fyllde 60 år.

Bild ett; Här sitter Björn, Calle och Roger och inväntar kläckningar vid Sydvattnet. På premiärresan var de 33, 34 och 34. Likt sjösandsländor har pojkarna torkat till bakom öronen. Nu skriver vi 59, 60 och 60.Bild två; Roger har fångat en fin öring i Strandgölen…


Sammantaget landade vi fem flugfiskare 34 fiskar på våra fyra dagar. Det är vi nöjda med. Det blev en del på torrt också då kläckningar kom igång sent på kvällarna. Innan vi rullade hemåt bokade vi såklart fast nästa resa. Vecka 41 står vi här igen. Ja, eller sitter… i väntan på kläckningar. På Bengans Vänners vägnar Per- Anders Green"Vi gläds förstås med grabbarna i Bengans Vänner och alla våra övriga vänner som lyckats i sommarvärmen. Överlag har det varit tufft stundom, men om man prickat rätt plats och tillfälle i sjöarna har fisket faktiskt ändå varit hyggligt. Vi har fått in ett par andra rapporter om bra tidigt morgonfiske i Prinsasjöarna och Lille Havsjön exempelvis. Med tidigt åsyftas då 03:00-07:00. Det vill säga, fisket slutar innan många går upp för frukost. Med tanke på den tidiga sommaren, vad det verkar, redan i maj kan det nog bli så att sent kvällsfiske och tidigt morgonfiske är att rekommendera redan nu. Det fisket förknippar vi ju annars normalt med sommarfisket efter midsommar när värmen är som högst. 

Fisk sätts förstås ut som vanligt, men de står alltså utmed botten och sparar energi i värmen. Det förklarar sannolikt varför vi har så lite vakande fiskar i sjöarna just nu - trots sländor på ytorna. Det är helt enkelt mer energivinnande för fiskarna att gå på botten i kallare vatten och äta exempelvis ett fåtal husmaskar per dag än att simma i varmt ytvatten för att jaga tio dagsländor som studsar fram och är svårfångade. 

Med gott hopp om trivsamt fiske ändå ser vi fram emot kommande vecka. 

Publicerat: 2018-05-28

Tags: