Nu kläcker 'di stora' på åsen!

Nu kläcker 'di stora' på åsen!


Nu kan vi äntligen komma med riktigt goda flugfiskenyheter. I dagarna kom nämligen sjösandsländorna (vulgatorna) igång, våra allra största dagsländor, i Abborragölen. Vi tror att det mest sannolika är att det nu kommer igång även i Ibbesjön och Store Grubben, som brukar vara först ut av de sjöar vi har sjösandsländor i. Det kan alltså vara en god idé att planera in ett fiske i något av våra vatten till helgen eller kommande dagar framöver. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan det börjar kläcka sjösandare även i Lille Havsjön, Enesjön, Nordvattnet och Sydvattnet.

Sen tidigare har vi igång vassländor, forssländor och sporrsländor. Även trollsländorna och flicksländorna har nu börjat röra på sig och kläcka, särskilt i de mindre sjöarna på grundområdena, där fisken nu betar på deras frisimmande larver.

Tyvärr får vi dock säga att den 'tokvärme' som kommit gjort fisket ganska svårfiskat överlag. Det är vissa korta perioder som det blir riktigt, riktigt, bra. Vi hoppas på att värmen stabiliserar sig och att fiskarna kommer igång igen. Det handlar alltså om en temperaturökning på 7-8 grader i vattnet på extremt kort tid. Yttemperaturerna nu är omkring 20 grader, rentav över i vissa sjöar, och det blev på något sätt sommarvärme väldigt snabbt i år. Tack och lov säger dock långtidsprognoserna att vädret skall bli något ostadigare och kyligt igen framöver, och vi hoppas verkligen att det blir så, så det kan bli fart på't igen.

När det gäller spinnfisket och metet så har vi fått in hyfsade rapporter bland bottenmetare och de som fiskat båt med spinnare ute på de större sjöarna. Kanske är det något för barnfamiljen som vill prova på en fiskedag på åsen? Att ro ut med barnen (med flytvästar på!) och kunna meta och kasta ifrån båt är en ytterst rogivande familjeaktivitet vi varmt kan rekommendera alla att prova på.

Väl mött ute vid våra vatten.

Publicerat: 2018-05-16

På bild: en nykläckt sjösandslända i senkvällssol.

(foto: M. Ångnell)

Tags: