Zonker

Mönster: Krok:
Partridge Bomber Hook eller liknande #8-10
Tråd: Powersilk, UNI-Cord eller liknande
Förtygning: Blytråd och Guldkula 4mm (mässing eller tungsten)
Ribbing: koppartråd
Kropp: Vit Chenille eller cactuschenille
Vinge: Zonker remsa, vit, rosa eller randig
”Hackel”: Kaninhår och Wing’nFlash

Zonkerflugorna har under många år varit väldigt populära bland put-and-take-fiskare. Det är flugor som går att variera i det oändliga och som tack vare den mjuka kaninremsan på ryggen får väldigt mycket liv när den fiskas i strömmande vatten. Det räcker ju egentligen med en enkelt bunden fluga med en kropp av chenille och en kaninremsa på ryggen, som hålls fast med ribbingen. Här visar vi en lite mer utvecklad variant, som får lite mer volym tack vare kaninhacklet och dessutom en mer tydlig jiggliknande gång i vattnet tack vare förtyngningen på flugans främre del. När det gäller färgvalet, är vita flugor de som fiskar bäst under den kallare delen av året, som höst-vinte vår, och enligt vår erfarenhet så har inslag av rosa i flugan visat sig extra bra när det är riktigt kallt i vattnet.

 

819 Fs Zonker1
Bild 1
Montera en kula på kroken och för fram den till krokögat. Linda några varv med blytråd precis bakom kulan och tryck in blyet i kulans bakre hål. Man kan om man vill lägga en droppe superlim på blyet, så sitter kulan säkert i läge.

 

820 Fs Zonker2
Bild 2
Fäst in bindtråden och linda fast blyet. Om man använder superlim är det bra att linda fast tråden över limmet innan det torkar. Då sitter tråden säkert och inte snurrar när man drar åt, vilket annars lätt händer. Klipp av en bit koppartråd och fäst in på krokens undersida, hela vägen fram till blyet.

 

821 Fs Zonker3
Bild 3
Klipp av en bit chenille och fäst in ända fram till blyet. Normalt sett brukar vi rensa bort luddet och binda in bara kärnan på chenillet, men här är det bra att binda in hela garnänden, så att det fyller ut och ger ett jämnt underlag till kroppen.

 

822 Fs Zonker4
Bild 4
Linda en jämn kropp och fäst in chenillen ett par mm bakom metallkulan. Det är bra att lämna plats för att binda in vingen och sedan det falska hacklet.

 

823 Fs Zonker5
Bild 5
Klipp av en bit zonkerremsa och fäst in bakom metallkulan på kroppens ovansida. Fäst in den så att håren ligger naturligt bakåt. Se till att remsan sticker ut ett par mm bakom krokböjen, men inte längre. En för lång remsa gör att fisken ibland missar kroken och bara nafsar i skinnremsan.

 

824 Fs Zonker6
Bild 6
Använd nu koppartråden att ribba fast zonkerremsan på flugans rygg. Se till att försöka hålla isär håret där du lägger koppartråden, så får du ett snyggare reslutat. Fäst in koppartråden framför vingen och klipp av.

 

825 Fs Zonker7
Bild 7
Tvinna upp bindtråden så den blir helt flat och dela på den försiktigt med en nål eller liknande. Lägg en dubbingnål eller en klämma mellan tråddelarna, så de inte går ihop igen.

 

826 Fs Zonker8
Bild 8
Man kan nu klippa av en bunt kaninhår och blanda med lite glitter och lägga i tråden. Men här är ett sk Magic Tool väldigt praktiskt att använda. Lägg lite Wing’n Flash på den nedre klämman och dra ned det med hjälp av  zonkerremsan.

 

827 Fs Zonker9
Bild 9
Ta den andra platklämman och kläm fast glittret och kaninhåret och klipp av skinnremsan.

 

828 Fs Zonker10
Bild 10
Lägg in håret och glittret i trådöglan och snurra trådhållaren.

 

829 Fs Zonker11
Bild 11 Linda sedan hårborsten och stryk håret bakåt för varje varv du lindar. Fäst in och klipp av överflödet. Avsluta flugan med en whipfinish och klipp av tråden.

 

Text och bild Håkan Karsnäser