Busen

Busen är en riktig Hökesåsklassiker. Var man tvungen att bara få välja några få flugmönster för fisket på Hökensås skulle Busen vara ett givet val. Busen fiskas med fördel dränkt strax under ytfilmen och med långsam handtvist. Flugan fungerar även helt flytande. Impregnera den på vanligt sätt och den kommer flyta som en kork, tack vare sitt yviga utseende. Busen fiskas redan i början av sommaren när de stora nattsländorna, Grandis, kläcker och då gör man rätt i att binda ett par på streamerkrok stl 6-8. Storlek 10 i torr/nymfkrok är original, annars är stl 14-16 mest gångbart på hösten.

I originaluppsättningen är färkombinationen att bakkroppen är bunden i dun och framkroppen i brunt. I bindbeskrivningen visas en färgvariant i natur och svart som fiskar bra på Hökensås. Sälhår är överlag svårt att få tag på och vissa färger mycket ovanliga. Vi har ett brett lager av sälhår i butiken och sälhår i färgen dun finns enbart att köpa i butiken på Hökensås i hela Sverige.

 

Krok:                  Torr/nymfkrok #12-18, alt streamer 8-10

Bindtråd:          Svart

Bakkropp:        Naturfärgad sälull

Framkropp:     Svart sälull

 

Bild 1 1

Bild 1
Fäst tråden och linda bak till krokböjen. Vaxa tråden och lägg på ett lager naturfärgad sälull och spinn fast på tråden.

 

Bild 2 1

Bild 2
Linda en jämn bakkropp till ca 2/3 av krokskaftet. Se till att kroppen ingte blir för tjock.

 

Bild 3 1

Bild 3
Vaxa tråden igen och dubba med svart sälull. Linda resterande av krokskaftet.

 

Bild 4 1

Bild 4
Avsluta med ett litet huvud och gör en whipfinish. Nu kommer vi till den viktiga stylingen av flugan. Använd en bit kardborre och rugga upp hela flugkroppen ordentligt.

 

Bild 5 1

Bild 5a

Bild 5 1 2
Bild 5b originalfärg
Den färdiga Busen. Den ska vara ordentligt utborstad och upplevas som lättdressad och spretig. Detta är en grym höstfluga, men fungerar under hela säsongen när nattsländor kläcker. 

 

Text och bild: Håkan Karsnäser