Fiskregler sommar

Fiskebestämmelser

I de röda sjöarna är enbart flugfiske tillåtet. Det vill säga fiske med flugspö, flugrulle och bunden fluga. Till ett spö får fästas högst tre flugor. Spinnfiske med plastkula och fluga (exempelvis så kallat 'bombardafiske') är EJ tillåtet. Jiggar, "propellerflugor", plastkulor, spinnfluga, agnade krokar eller flugor som doftar, är bundna med material som doftar eller på annat vis försetts med luktmedel på flugorna får EJ användas.

 

I de gula sjöarna är det tillåtet att flugfiska, spinnfiska och meta. Till ett spö får fästas högst tre flugor eller ett drag med två upphängare, eller en krok med bete. Levande fisk får inte användas som agn. Mäskning är inte tillåtet. I Björnsjön och Skinnaregölen sätts ingen fisk under perioden 1/7-31/8 p.g.a. karplus. 

 

I den orangea sjön Sydvattnet är det tillåtet med flugfiske med flugspö, fluglina och fluga samt spinnfiske (agnade, maskade krokar eller krokar med luktmedel är ej tillåtna). Till ett spö får fästas högst tre flugor eller ett drag med två upphängare. Mäskning är inte tillåtet.

 

I de blå sjöarna är korten kvoterade med bokningsbara platser. De kvoterade sjöarna är Strandgölen, Kvarkasjön, Bastasjön (rätt att fiska med flytring) och Abborragölen (försommar). Sjöarna är enbart upplåtna för flugfiske. Det blå fiskekortet tillåter även fiske i alla röda, orangea och gula sjöarna mellan 06.00 – 06.00 det datum kortet gäller.

 

Regler fiskekort
För att fiska i de röda sjöarna krävs ett rött fiskekort. Det röda fiskekortet gäller för röda sjöar, orange sjö och gula sjöar. Ett gult fiskekort gäller enbart i de gula sjöarna. Det blåa fiskekortet gäller för den kvoterade sjö som man förbokat plats i, samt alla röda, orange och gula sjöar. Om man har ett blått kort för Strandgölen får man enbart ta 2 fiskar i Strandgölen, men man har rätt att fortsätta fisket i någon av de röda, orange eller gula sjöar för att fånga en tredje fisk.  I alla övriga kvoterade blåa sjöar gäller 3 fiskar per fiskekort.

Ett dygnskort gäller i 24 timmar från fiskestart med ett spö och en maxfångst av tre laxartade fiskar. Ett eftermiddagskort gäller mellan kl 15.00 och 24.00 och berättigar till fiske med ett spö och en maxfångst av två laxartade fiskar. Eftermiddagskort kan tidigast köpas 14.30. Ett familjekort gäller i 24 timmar för 2 vuxna och deras barn tom 15 år, från fiskestart för ett spö per familjemedlem och för en fångst av totalt sex laxartade fiskar. Familjeeftermiddagskortets kvot är fyra laxartade fiskar.

 

Ett veckokort gäller för ett spö samt en fångst av högst tre laxartade fiskar varje dygn.

När respektive fiskekvot fyllts med avlivad fisk är fiskekortet förbrukat. Nytt fiskekort erfordras för fortsatt fiske.

 

Båtar finns att hyra i Ibbesjön, Syd- och Nordvattnet, Rödsjön och i St. Grubben. Flytring är tillåten i Syd- och Nordvattnet där det är inkluderat i det ordinarie fiskekortet. Egna båtar, kanoter, gummibåtar, flottar eller motsvarande får inte användas inom området. Alla former av motorer (även elmotor) är förbjudna i våra vatten. Båt får endas framföras med åror och flytring endast med fenor. 

 

Allt fiske och utnyttjande av anläggning sker på egen risk.

Hökensås Naturreservat

Hökensås är ett naturreservat som inte innefattas av allemansrätten, utan här råder speciella regler. Vi ber dig därför observera:

  • Eldningsförbud råder i hela området Eldning med ved är förbjudet i området. Grillkol får endast användas i färdigställda grillplatser. All grillning måste ske under ständig uppsikt och allt grillkol släcks med vatten direkt efter användning. Engångsgrillar är förbjudet, men grillkolspåsar finns att köpa i butiken.

  • Campingförbud råder i hela området All camping med tält, husbil eller husvagn är förbjuden i naturvårdsområdet. All camping hänvisas till Hökensås Semesterby eller övriga campingplatser.

  • Fågelskydd i vissa områden Observera att fågelskyddsområden finns i området och att dessa är belagda med beträdelseförbud under perioden 1/4 – 31/5. Fågelskyddsområden finns i Nordvattnet, Enesjön och St. Öjasjön. Hundar måste hållas kopplade!

  • Båtar går att hyra i vissa sjöar, annars gäller generellt förbud för båtar och kanoter i sjöarna inom naturreservatet. I Nordvattnet (enbart flugfiske, rött fiskekort plus båtkort) finns tre båtar för uthyrning, i Sydvattnet (endast fluga och spinnfiske, rött fiskekort plus båtkort) finns fyra båtar för uthyrning. I St. Grubben, Ibbesjön och Rödsjön (fluga, spinn och mete. Gult fiskekort samt båtkort) finns en båt i vardera sjön för uthyrning. Alla båtar förbokas hos Hökensås Sportfiske på telefon 0502-230 00, eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Egen båt, eller någon form av egen motor, är INTE tillåten i våra sjöar. 

  • Flytring är enbart tillåtet i Nord- och Sydvattnet (röda fiskekort) och i Bastasjön (blått kort, kvoterat för Bastasjön max 6 kort/dygn). Med flytring menas en traditionellt utformad flytring som framförs med fenor. Kajaker eller flytring som framförs med åror är inte tillåtet i sjöarna. 

  • Biltrafik får enbart framföras på de aviserade vägarna som finns angivna på kartan som finns att hämta på fiskecentret. Alla aviserade vägar som är tillåtna att köra på är markerade med en gul markering på träden. Röd markering på träden innebär att vägen enbart får användas av skogsägaren.