Fiskregler sommar

Fiskebestämmelser

I de röda sjöarna är enbart flugfiske tillåtet. Det vill säga fiske med flugspö, flugrulle och bunden fluga. Till ett spö får fästas högst tre flugor. Spinnfiske med plastkula och fluga (exempelvis så kallat 'bombardafiske') är EJ tillåtet. Jiggar, "propellerflugor", plastkulor, spinnfluga, agnade krokar eller flugor som doftar, är bundna med material som doftar eller på annat vis försetts med luktmedel på flugorna får EJ användas

 

I de gula sjöarna är det tillåtet att flugfiska, spinnfiska och meta. Till ett spö får fästas högst tre flugor eller ett drag med två upphängare, eller en krok med bete. Levande fisk får inte användas som agn. Mäskning är inte tillåtet. I Björnsjön och Skinnaregölen sätts ingen fisk under perioden 1/7-31/8 p.g.a. karplus.

 

I den orangea sjön Sydvattnet är det tillåtet med flugfiske med flugspö, fluglina och fluga samt spinnfiske (agnade, maskade krokar eller krokar med luktmedel är ej tillåtna). Till ett spö får fästas högst tre flugor eller ett drag med två upphängare. Mäskning är inte tillåtet.

 

I de blå sjöarna är korten kvoterade med bokningsbara platser. De kvoterade sjöarna är Strandgölen, Kvarkasjön, Abborragölen (försommar) och Bastasjön (höst). Hästasjön är en kvoterad specialsjö för max 5 personer med rättighet att fiska med flytring. Sjöarna är enbart upplåtna för flugfiske. Det blå fiskekortet tillåter även fiske i alla röda, orangea och gula sjöarna mellan 06.00 – 06.00 det datum kortet gäller.

 

Ett dygnskort gäller i 24 timmar från fiskestart med ett spö och en maxfångst av tre laxartade fiskar. Ett eftermiddagskort gäller mellan kl 15.00 och 24.00 och berättigar till fiske med ett spö och en maxfångst av två laxartade fiskar. Eftermiddagskort kan tidigast köpas 14.30. Ett familjekort gäller i 24 timmar för 2 vuxna och deras barn tom 15 år, från fiskestart för ett spö per familjemedlem och för en fångst av totalt sex laxartade fiskar. Familjeeftermiddagskortets kvot är fyra laxartade fiskar.

 

Ett veckokort gäller för ett spö samt en fångst av högst tre laxartade fiskar varje dygn.

När respektive fiskekvot fyllts med avlivad fisk är fiskekortet förbrukat. Nytt fiskekort erfordras för fortsatt fiske.

 

Båtar finns att hyra i Ibbesjön, Syd- och Nordvattnet, Rödsjön, St. Grubben samt Gårsjön vid Källefall. Flytring är tillåten i Syd- och Nordvattnet där det är inkluderat i det ordinarie fiskekortet samt i Hästasjön men där gäller ett specialfiskekort. Egna båtar, kanoter, gummibåtar, flottar eller motsvarande får inte användas inom området.

 

Allt fiske och utnyttjande av anläggning sker på egen risk.

Hökensås Naturreservat

Hökensås är ett naturreservat som inte innefattas av allemansrätten, utan här råder speciella regler. Vi ber dig därför observera:

  • Eldningsförbud råder i hela området Eldning med ved är förbjudet i området. Grillkol får endast användas i färdigställda grillplatser. All grillning måste ske under ständig uppsikt och allt grillkol släcks med vatten direkt efter användning. Engångsgrillar är förbjudet, men grillkolspåsar finns att köpa i butiken.

  • Campingförbud råder i hela området All camping med tält, husbil eller husvagn är förbjuden i naturvårdsområdet. All camping hänvisas till Hökensås Semesterby eller övriga campingplatser.

  • Fågelskydd i vissa områden Observera att fågelskyddsområden finns i området och att dessa är belagda med beträdelseförbud under perioden 1/4 – 31/5. Fågelskyddsområden finns i Nordvattnet, Enesjön och St. Öjasjön. Hundar måste hållas kopplade!